Kaveh Jafari COVID-19'un Turizme Etkilerini Paylaştı

Son yıllarda tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs ile ilgili araştırmaları olan Kaveh Jafari, bu kez de COVID-19'un turizm üzerindeki etkilerini araştırdı. Araştırmacı Jafari, yayınladığı makalede birçok konuya değindi. Dünya çapında önemli araştırmacılar COVID-19 hakkında devamlı olarak araştırmalar yapmaya devam ediyor. 

Kaveh Jafari COVID-19'un Turizme Etkilerini Paylaştı
Editör: Konya Time
22 Ağustos 2022 - 18:22 - Güncelleme: 22 Ağustos 2022 - 18:39

Araştırmacı Kaveh Jafari'nin araştırmaları sonucunda Kuzey Kıbrıs'ın Gazimağusa kentinde turizm sektörünün COVID-19 nedeniyle büyük ölçüde etkilendiği görülmüştür. Gerçekten de, dünya ekonomik kazanımlar, iş ve iş kapanışı açısından etkilerine maruz kaldıkça. Gazimağusa ile aynı durum yaşanırken, birkaç özel sektör (İnternet ve Teknoloji) pozitif kazanırken, oteller, restoranlar, seyahat acenteleri ve ulaştırma sektörü gibi turizme bağımlı diğer tüm sektörler COVID-19 pandemisi nedeniyle küresel kilitlenme sonucu büyük oranda zarar gördü.

Kaveh Jafari: COVID-19'un küresel ekonomi ve insan yaşamı üzerinde önemli bir etkisi olmuştur

Kuzey Kıbrıs'ın Gazimağusa kentinde kapsamlı bir araştırma yapan Kaveh Jafari, yaptığı araştırmalardan elde ettiği sonuçları detaylı bir makale ile aktardı. Bu bağlamda Kaveh Jafari şunları söylüyor;

Yeni koronavirüsün etkileri dünya çapında açıkça hissedilmektedir. Gazimağusa'da işlerin nasıl aksadığına dair aynı fikirler, küresel bir bakış açısı ve diğer bazı uluslar tarafından da dile getirildi. COVID-19'un ilk birkaç ayında uygulanan küresel kilitlenme sonucunda Mağusa'daki birçok şirket faaliyetlerini kapattı. İş birçok operatör için önemli ölçüde azaldı. Bu, katılımcıların cevaplarının çoğunda belirgindi. Turizmde doğrudan veya dolaylı olarak yer alan bazı işletmeler, işletmelerindeki müşteri sayısının önemli ölçüde düştüğünü belirtti. Özellikle bir taksi şoförü, günümüzde müşterilerin yolcu güvenliğini sağlamak için tüm çabalara rağmen taksi kullanmak yerine yürümeyi tercih ettiklerini belirtti. Başka bir operatör, bazı müşterilerin yönergeleri takip etme konusunda kararlı olduklarını vurgulayarak, geçen yılki düşük ciro göz önüne alındığında, servis sağlayıcıların bazı durumlarda müşterileri geri çevirmelerini çok zorlaştırdığını belirtti. Buna ek olarak, bir zamanlar patlayan bazı restoranlar Gazimağusa'daki pandeminin bir sonucu olarak kapanırken, bazıları hala faaliyette olmasına rağmen bunu asgari karla yaptığını iddia ediyor. Bir restoran müdürü, operasyonlarla ilgili kısıtlamaların hafifletilmesine rağmen, çalışma saatlerinin artık aynı olmadığını belirtti. Sokağa çıkma yasağının yeniden yapılandırılması nedeniyle, restoranların artık eskisinden daha kısa saatleri var ve bu da satışlarda ve müşterilerde düşüşe neden oluyor.

Mağusa'da yapılan çalışmanın sonuçları bazı işletmecilerin ticari olarak da fayda sağladığını ortaya koyduğu için tüm olgular olumsuz değildi. Doğu Akdeniz Üniversitesi'nin bir örneği olan yükseköğretim sektörü, pandemik dönemde daha fazla kayıt yaptıklarını bildirdi. Üniversite çevrimiçi sınıflar sunmaya devam ettikçe, yeni Koronavirüsün öğrenci kayıtları üzerinde hiçbir etkisi olmadı. Önemli sayıda öğrenci kendi ülkelerine dönmelerine rağmen, işler normal olduğu için ücretlerini temerrüde düşürmediler. Ağırlıklı olarak uluslararası öğrenci borçlanmasına dayanan Üniversite içindeki konaklama sektörü, öğrenciler evlerine döndükçe kira ücretlerinden bir miktar para kaybettiği için kötü etkilenmiştir. Bununla birlikte, olumlu bir kayda göre, internet hizmetlerinden sorumlu olanlar gibi bazı servis sağlayıcılar, pandemi ve kilitlenme sırasında operasyonlar devam ettikçe bunun yerine kar elde etmişlerdir. Artık çevrimiçi eğitimin yutturmacasıyla birlikte, şehrin kolejlerinde günün sırası, en azından her malikanenin internet hizmetlerine ihtiyacı var ve bu da bu iş kolundaki geliri artırıyor.

Kapanışa bağlı olarak Gazimağusa artık yeni sezonda daha iyi hizmet verebilmek için yol, otel ve plajların altyapısını yenileyerek ve onararak turizm sektöründe gelişme fırsatını yakalayabiliyor. Ayrıca Mağusa, gelecek sezonda turistler için fırsatlar geliştirerek COVID-19'un ekonomik zararını telafi etmek için kentin bir parçası olan Varosha'yı yeni bir turistik cazibe merkezi olarak kullanabilir. Yine de diğer ülkelerle karşılaştırıldığında Kuzey Kıbrıs'ta ve özellikle Gazimağusa'da çok az sayıda COVID-19 vakası vardır bazı yerler COVID içermez, bu gerçeği turizm satışlarını teşvik etmek ve gelecekteki turizm için değerlendirmek için kullanabiliriz.

Dünyanın geri kalanında olduğu gibi, sınırlar kapatıldı ve bu da ülkeye gelen turistlerin azalmasına neden oldu. Araştırmada anlamlı rakamlar verilmemesine rağmen, çoğu otel kapatıldığı ve gezginler yerine karantinaya alınan misafirleri ağırladığı için iş adamları iş dünyasında bir düşüş olduğunu açıkça fark ettiler. Bir tur operatörü, rezervasyon iptallerinin bir sonucu olarak geri ödemelerin işlenmesindeki sorunlara dikkat çekti. Öğrenciler çevrimiçi çalışmalara kaydolmaya devam ettikçe yükseköğretim sistemi mutlaka etkilenmemiş olsa da, eğitim turistlerinden yararlanan süpermarketler ve taksi şirketleri gibi diğer bağımlı işletmeler pandeminin etkisinden büyük ölçüde zarar görmüştür. Pandemi nedeniyle öğrencilerin çoğunun aileleriyle birlikte olmak için evlerine dönmeye karar verdikleri kaydedildi. Ve yeni gelenler olmasına rağmen, önemli bir kısmı kendi ülkelerinde kalmayı ve çevrimiçi çalışmayı seçtiği için Gazimağusa'ya pek fazla öğrenci gelmedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum